Hogeschool of universiteit

Paarse Vrijdag

Steeds meer hogescholen en universiteiten doen mee aan Paarse Vrijdag. Waarom? Omdat lhbti's in het hoger onderwijs nog altijd meer gepest en gediscrimineerd worden dan niet-lhbti's. En dat terwijl je studententijd juist een periode is om je eigen genderidentiteit en -expressie en je eigen seksualiteit te ontdekken. Dit kan heel bevrijdend zijn, maar dat moet natuurlijk wel in een veilige omgeving gebeuren.

Kleur daarom ook op 9 december jouw hogeschool of universiteit paars en laat zien dat iedereen erbij hoor, ongeacht wie je bent en op wie je verliefd wordt.

Diversiteit als norm

Door de hogeschool of universiteit paars te kleuren, laten we zien dat diversiteit de norm is, en dat niemand uitgesloten mag worden.

Naast een zichtbaarheids-actie, zetten we ook in op concrete beleidsverbeteringen. Hiervoor hebben we samen met hogescholen en universiteiten in 2020 het Paars Manifest opgesteld. Lees en onderteken dit manifest ook!

Stap voor stap

1

Zet 9 december in je agenda

en zorg ervoor dat iedereen weet dat Paarse Vrijdag er aan komt. Voor sommige acties moet je al op tijd beginnen met de voorbereidingen!

2

Onderteken het Paars Manifest

en spreek je uit voor inclusief beleid. In het manifest zijn de belangrijkste punten opgenomen die we dit academisch jaar nog geregeld willen hebben.

3

Maak een concreet plan

om ook na Paarse Vrijdag het onderwerp op de agenda te houden. Door samen te werken met andere organisaties en groepen, staan we sterker! Samen werken we dan aan een fijne en veilige plek voor iedereen.

Download hier je gratis Paarse Vrijdagpakket

In het Paarse Vrijdag pakket vind je tools om op 9 december je hogeschool of uni paars te kleuren, zoals PowerPoint-templates, Zoom-achtergronden, etc.

Zorg er verder voor dat iedereen zo veel mogelijk paarse kleding draagt, en pak zo groot uit als je wilt, bijvoorbeeld door het hoofdgebouw in paars licht te zetten!

Het lijkt erop dat er voor jouw school al een pakket is besteld. 

Helaas is het niet mogelijk om een tweede pakket te bestellen, ook niet als je school erg groot is. Gebruik het pakket dan als een starters-kit, en vul het zelf aan met paarse ballonnen, paarse slingers en bandjes gemaakt van paars lint en kralen. Veel succes met de voorbereidingen!

Staat jouw school hier niet tussen? Probeer dan eens te zoeken via de straatnaam, plaatsnaam of het tweede woord van de schoolnaam. Vind je je school nog steeds niet? Neem dan contact op met gsa@coc.nl (middelbare scholen / MBOs) of basisschool@coc.nl (basisscholen) en dan regelen we het voor je!