Paarse Vrijdag

Door heel het land wordt in december Paarse Vrijdag gevierd: dé dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. Paarse Vrijdag ambassadeur Tanja Jess ging in 2023 bij een aantal scholen op bezoek. Bekijk hier de verhalen van de leerkrachten, ouders en schooldirecteuren die Tanja sprak.

Heb je nog vragen over Paarse Vrijdag? Bekijk dan hier onze FAQ.

De volgende Paarse Vrijdag is op vrijdag 13 december 2024.

Stap voor stap

1

Bestel je Paarse Vrijdag pakket!

Bestel op tijd je pakket en bespreek met je collega's hoe jullie aandacht besteden aan Paarse Vrijdag: Kleinschalig, groots of er tussenin! Maak gebruik van de posters uit het pakket en hang ze op in de gang en in de lerarenkamer. Voor 2024 kan je vanaf het najaar weer pakketten bestellen.

2

Bereid je voor!

Bedenk alvast hoe je jezelf gaat voorbereiden. Dit kan door de podcastreeks voor leerkrachten te luisteren. En hoe informeer je ouders? Organiseer je een ouderavond? Hier vind je handig materiaal, zoals een PowerPoint-presentatie voor ouders.

3

Aan de slag!

Gebruik de ballonnen uit het pakket en schaf ander knutselmateriaal aan om samen de school paars te versieren. Check ook de lesbrieven in het pakket: Er zit voor elke klas iets interessants en leuks in om aan de slag te gaan.

Inhoud van het pakket

1

Paarse Vrijdag lesmateriaal

Prentenboeken, kleurplaten, een Paarse Vrijdag lied, een gespreksgedicht, filmpjes, verschillende lesbrieven en handleiding voor leerkrachten.

Via deze link kan je al het materiaal vinden.

2

De Grote Paarse Vrijdag Spel Show

Voor de bovenbouw is er de "Grote Paarse Vrijdag Spel Show". Deze is vanaf eind november via deze link beschikbaar.

3

Extra's

Naast materiaal voor leerlingen, zit er ook informatie voor ouders in het pakket, en we hebben een FAQ gemaakt met de meest gestelde vragen over Paarse Vrijdag.

Wil je extra boeken bestellen om de bibliotheek uit te breiden? Kijk dan op queerkinderboeken.

Bestel je pakket

De Paarse Vrijdag pakketten zijn helemaal gratis en helpen je om een start te maken met Paarse Vrijdag en diversiteit te bespreken op school. De pakketten van 2023 zijn nog de hele maand december te bestellen.

Staat je school er niet tussen (tip: zoek ook eens op straatnaam of woonplaats), mail ons dan.

Naast de fysieke pakketten hebben we aanvullend digitaal materiaal. Deze komen vanaf begin november stap voor stap online op basisschool.coc.nl.

Het lijkt erop dat er voor jouw school al een pakket is besteld. 

Helaas is het niet mogelijk om een tweede pakket te bestellen, ook niet als je school erg groot is. Gebruik het pakket dan als een starters-kit, en vul het zelf aan met paarse ballonnen, paarse slingers en bandjes gemaakt van paars lint en kralen. Veel succes met de voorbereidingen!

Staat jouw school hier niet tussen? Probeer dan eens te zoeken via de straatnaam, plaatsnaam of het tweede woord van de schoolnaam. Vind je je school nog steeds niet? Neem dan contact op met gsa@coc.nl (middelbare scholen / MBOs) of basisschool@coc.nl (basisscholen) en dan regelen we het voor je!